Kövek a zsebben - Bernáth Fanni

Kövek a zsebben, avagy a kevesebb néha több

A Kövek a zsebben című előadás megtekintésével egy nem mindennapi darabot láthatnak a színház vendégei. A két órás játékidő alatt a néző egyszerre lehet tanúja humornak, tragédia által megmutatkozó emberségnek, összetartásnak és nem utolsó sorban a színészek sokszínűségének, tehetségének.

A két óra alatt az előadók mindössze a szünetben a hagyják el a színpadot, amely a székek kör alakú elhelyezkedésétől függetlenül mindenhonnan jól látszik.

A történet egy írországi kisvárosban játszódik, ahova egy hollywoodi forgatócsoport látogat el, hogy eredeti környezetben vegyék fel a filmet. A film statisztáit a kisváros lakói közül válogatják ki.

A színészek átadják a forgatás hangulatát, sőt bizonyos jelenetekbe bevonják a közönséget is, így a néző is statisztának érezheti magát.

A történetben szereplő 14 karaktert mindössze két előadó jeleníti meg, gyakran rövid idő alatt több személy bőrébe bújnak bele, a váltások mégis teljesen egyértelműek, követhetőek. A két férfi képes bemutatni a beképzelt színésznőn keresztül az idős Miki bácsin át a vak papig az összes karakter egyéniségét.

Négy bőröndön kívül díszlet és kellék nincs a színpadon, sokszor pantomimes formában jelenítik meg a szükséges eszközöket.

Jászberényi Gábor rendkívülien jól oldotta meg azt a nehéz feladatot, amikor két nehéz akcentust felváltva kellett használnia.

Gulyás Hermann Sándor által megformált karakterek gyakran beszélgettek egymással, mégis megfelelően el tudta választani a különböző karakterek tulajdonságait: hangszíneit, gesztusait, hangulatait.

A darab azok számára teljes mértékben élvezhető, akik szeretik a nem hétköznapi, kissé elvont stílusú előadásokat és nem riadnak vissza némi obszcén kifejezéstől, amely hozzájárul a kisvárosi élet hangulatához.