Top Dogs - Anonym

Egy diák véleménye

A Top dogs című előadás vegyes érzelmeket keltett bennem. A színházhoz és színjátszáshoz való kötődésemnek köszönhetően végigültem a darabot, de néhány részt vagy szituációt látva küzdenem kellett a vággyal, amely felállni és a színháztermet csendben elhagyni késztetett.

A remek színészi játék és egyes koreográfiák azonban székemre szögeztek. Színészeink bámulatosan jelenítették meg a legkülönfélébb emberi érzelmeket, a humoros dolgokon például valóban nevetett a közönség. A színpadi mozgások és koreográfiák is megállták a helyüket, leszámítva a véleményem szerint helyenként indokolatlan táncbetéteket.

A darabbal kapcsolatban sajnos több negatívum maradt meg bennem. Ezek közül az egyik a cselekményszál elkalandozása, háttérbe szorulása az előadás második részében. A kezdeti szituációkhoz tartozó további események csak a darab végén jelentek meg újra, ami önmagában véve nem lenne gond, a baj számomra az volt, hogy meglátásom szerint a cselekményhez nem kötődött egyértelműen a sok köztes rész, például a reklámok és a különböző megmozdulások.

Szintén kiábrándítóak voltak még azok a mozzanatok, amelyek a sok ellenpéldával demonstrált rossz emberi tulajdonságokkal és cselekedetekkel szemben láttatták, hogy mi lenne a helyes hozzáállás és törekvés az ilyen témájú dolgokkal kapcsolatban. Például nem lenne feltétlenül szükségszerű mikrofonba bemondva előadni, hogy védjük a környezetünket és szeressük egymást, mert a néző hirtelen érthetetlennek találhatja ennek célját a sok ellenpélda felhozása után.

Számomra összességében a legzavaróbb az volt, mikor a darab helyenként kezdte elérni hatását és bele-bele kezdtünk gondolni az emberiség hibáiba, rögtön elidegenítették a nézőt ettől az érzéstől oda nem illő dolgokkal, például a számomra indokolatlan szexualitással és vetkőzésekkel.

Biztos vagyok benne, hogy sok mindent nem értettem, emellett a darab műfajából adódóan számos mozzanattól idegenkedtem, valószínűleg ezért gazdagodtam vegyes, illetve részben negatív élményekkel. Épp ezért nem is szándékom kemény kritikával illetni az előadást, a fentiek csupán véleményemet foglalják össze. Ajánlom mindazoknak, akik szívesen látnák színpadon a legkülönfélébb emberi kapcsolatokat, a fogyasztói társadalom hatásait és sokféle értékrend megnyilvánulását napjainkban.